måndag 17 februari 2014

Man vill bli älskad

"Man vill bli älskad,
i brist därpå beundrad,
i brist därpå fruktad,
i brist därpå avskydd och föraktad.

Man vill ingiva människorna någon slags känsla.
Själen ryser för tomrummet
och vill kontakt till vad pris som helst."


Hjalmar Söderbergs ord möter mig en förmiddag på en vägg i Fryshusets lokaler. En fantastisk energi fyller hela min kropp och man förundras när man får kliva in i en död mans huvud och se att allt lever vidare och bygger vidare på tolerans, tålamod och passion.

Vilka otroliga människor, som ger hela sitt liv, sina erfarenheter, sina dumheter och sin destruktiva tidigare kraft och gör det möjligt för så många som bara vill,att förändra, finnas i ett annat forum, lämna gäng, misär och annat. Ge nya chanser till alla oavsett allt.
Det var bla två själar som arbetar på fryshuset som delade med sig av sin historia och den var som alla andras i början. Vi föds, vi lär oss grunderna att överleva, vi tar ställning, vi går vidare. 
På fryshuset får dom kämpa för att bli accepterade i det "fina" rummet. Bland våra kugghjul, socialen, kommunen, staten men dom ger aldrig upp. 

Jag tänker på den lilla tävlingen som flourerar i ungdomarnas värld just nu. Bärsdrickar utmaning och jag tänker på hur de som gör utmaningen blir bemötta i kommentarer osv.
Kan vi lära oss något av fryshusets arbetssätt tänker jag om det är på riktigt att vi inte vill att ungdomarna ska dricka för mycket och tävla om det. Tror vi på fullaste allvar att gilla kommentarer och ta fram pekpinnen skulle göra att det inte skulle fortsätta.
Ta fram din magkänsla i det ögonblicket du blir kritiserad och uthängd att det du just gjort är dåligt, du borde veta bättre osv.....

"Man vill bli älskad,
i brist därpå beundrad,
i brist därpå fruktad,
i brist därpå avskydd och föraktad."

Engagemang är fantastiskt men verktygen, tankarna hur vi gör kan ibland vara något som fortfarande för någon individ kan betyda det destruktiva. 
Fryshusets ledord kan hjälpa att komma rätt- tålamod, ödmjukhet och passion.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar